Ο Άνθρωπος ζητάει απ' τους Θεούς

Το αίτημα του ανθρώπου απέναντι στο Θεό, σύμφωνα με τον Πάνο Σταθόγιαννη, γίνεται απόλυτο. Κάθαρση εδώ και τώρα...χωρίς συμπόνια, χωρίς ρωγμή γενναιοδωρίας, χωρίς συγχώρεση. Διαβάστε το και το συζητάμε...



Ο άνθρωπος ζητάει απ’ τους θεούς να είναι σεμνοί στο έλεός τους. Να μην τον εκδικείται η καλοσύνη τους μέσα σε χρώματα αγεωμέτρητα. Να μην ταράζεται μες στην ευδία του φωτός που όλα τα δείχνει με φλοιό, σαν ν’ άφησαν εκεί το χάδι τους οι άγγελοι. Να τον τυφλώνουν πάντοτε, γιατί του δόθηκαν καλούδια αδιευθέτητα κι εκείνος τα ενέταξε στο μαύρο. Στον Κολωνό ταγμένο το ραβδί του.

Ο άνθρωπος ζητάει απ’ τους θεούς μόνο τη γεύση από υγρά οργανικά να δοκιμάζει. Αυτά τα γενετήσια της τραγωδίας. Να ’ναι στυφά, να υπονοούνε απογόνους ασυνείδητους που μόνο το πελέκι της σκληρότητας να εγκολπώνονται. Τίποτα, τίποτα να μην τους γεφυρώνει με τη μνήμη και μόνο η βία του κυνόδοντα να τους κανοναρχεί. Οίνος τερπνός στον ουρανίσκο ούτε στάλα.

Ο άνθρωπος ζητάει απ’ τους θεούς αφή σαν των σαλιγκαριών που εφάπτονται και σαλιαρίζουν. Να γίνεται το χώμα ωραίο ένδυμα που, ακόμα και με άλλον αγκαλιά, στο τίποτα και στο μηδέν να τον τεκμηριώνει. Κι αν τύχει η ύπουλη βροχή ανάσταση να υπονοήσει, να είναι ετούτη τόσο στυγερή που εύκολα να την αποποιείται η ψυχή του. Ποτέ μετάξι.

Ο άνθρωπος ζητάει απ’ τους θεούς λέσια τριγύρω να οσμίζεται. Πέρα, ως την κόψη του ορίζοντα, μονάχα η αρετή της αγριότητας πειθήνια να βασιλεύει. Και όπου γύρη, όπου λεμόνι και της θάλασσας μπαχάρια, λίβας να ορθώνεται και με καμτσίκι να τα σαλαγάει μακριά του. Κι οι μυροφόρες με τα χέρια αδειανά – άγνωστες λέξεις.

Ο άνθρωπος ζητάει απ’ τους θεούς μόνο τον κρότο αιχμηρό και ακατάπαυστο. Κι ο ύπνος να ’ρχεται, να φεύγει αδοκίμαστος, μόνο αποτσίγαρα ν’ αφήνει στο τασάκι. Κι ο χρόνος να λογίζεται μινώταυρος. Να τον μασάει αργά-αργά και να μη φτύνει τίποτα. Κάπου μακριά, κάπου κοντά, μια Δρέσδη πάντα ανηλεώς να βομβαρδίζεται, μια Βασιλεύουσα να αλώνεται, ένα παιδί να κλαίει μισοσφαγμένο. Κανένα αηδόνι.

Ο άνθρωπος ζητάει απ’ τους θεούς δικαιοσύνη.
Πάνος Σταθόγιαννης





1 σχόλιο: